• Slovak utf-8
  • English
  • German
  • Magyar
Home
Abaúji régió
 Historické centrum Košíc  Historické centrum Košíc

Image
Jasovský kláštor
Az abaúji régió eredetileg a mai Szlovákia és Magyarország területén fekvő megye részét képezte. Ma ezzel a névvel a volt Aba megye Szlovákia területén fekvő részét jelöljük. A régió adminisztratív, társadalmi és kulturális központja Kassa (Košice), Szlovákia 2. legnagyobb városa. Kassa (Košice) fejlődése szempontjából nagy jelentősége volt annak, hogy a város kereskedelmi utak mentén fekszik. A város az aranykorát a 14. és 15. századokban élte, amikor számos gyönyörű épület készült a városban, amelyek közül a legismertebb a városközpont domináns épülete, a Szent Erzsébet székesegyház.
Az abaúji régióban még több kisebb város is található, de a településszerkezetre inkább a kisebb, jellegzetes falvak jellemzők. A vidék lakosságának eredeti megélhetési forrása a földművelés volt, az itteni lakosság kitűnően értett a szőlőtermesztéshez. A régióban fejlett volt a bányászat és a kohászat is. A térség legnagyobb vállalata az U.S. STEEL Košice vasgyár.
Az idegenforgalom terén a nagy lehetőségekkel rendelkezik az ismeretterjesztő turizmus. Kassa (Košice) önmagában is a kulturális értékek nagy tárháza. A városban több jelentős múzeum, képtár, színház és rekreációs központ található. Az abaúji régióba látogatók számára kihagyhatatlana jászóvári kolostor megtekintése, amely virágkorában Kelet-Szlovákia művelődési központja volt.  
A turisták kellemesen tölthetik idejüket a Volovi- (Volovské vrchy) és a Szalánci (Slanské vrchy) hegységekben való barangolással, ahol a múltban több vár is állt. A térségben találhatók a Kavečany-i, Jahodná-i és a Kojšovská hoľa-i rekreációs központok...
Az egyik legjelentősebb, világviszonylatban is ismert vulkanikus képződmény a Szalánci hegységben (Slanské vrchy), Herľany községben található gejzír.  

 Turniansky hrad  Herliansky gejzír  Múzeum vín - Moldava Hámor v Medzeve
 


Ankét

Páči sa Vám turistická stránka regiónu Abov?
 

Várható időjárás

Mai árfolyam NBS

Realityceny podľa: x-reality.sk